به گزارش مرکز خبر حوزه، دکتر محمد جواد توکلی، امروز در نشست علمی «مبنانی جهاد اقتصادی از نگاه قرآن» که به همت معاونت پژوهش و با همکاری گروه قرآن و حدیث مجتمع آموزش عالی فقه در مسجد این مجتمع برگزار گردید، با بیان اینکه جهاد اقتصادی به عنوان مفهوم قرآنی مطرح شده است، اظهار کرد: دین و معنویت در کارهای اقتصادی نقش مهمی را ایفاء میکند. کارهای اقتصادی به عنوان وسیلهای برای قرب الهی است، به همین جهت نمیتوان آن را تنها به هدف تعبیر کرد.
وی، جهاد اقتصادی را جهاد فی سبیلا... بیان و خاطرنشان کرد: جهاد در قرآن، دارای مفاهیمی مانند مطلق سعی و تلاش، جنگ نظامی، پشتیبانی مالی جنگ، مبارزه با نفس، مشارکت در امور سیاسی و اجتماعی، تلاش در امور معیشتی و اقتصادی است.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، با اشاره به مؤلفههای جهاد اقتصادی، بیان کرد: بنا به آیات قرآن، جهاد را میتوان در تقابل با دشمن، انجام کار برای خدا، نهایت تلاش و کوشش و جهاد در همه ابعاد زندگی دانست.
این کارشناس اقتصاد، مبانی جهاد اقتصادی را در مفهوم ریشههای پارادیمی آن بیان و عنوان نمود: انسانشناختی دارای اهمیت زیادی در جهاد اقتصادی است
وی، با تأکید بر این که علوم انسانی را باید اسلامی کرد، ادامه داد: جهان محل آزمایش است، چرا که علاوه بر دنیای مادی، آخرت نیز در گستره جهان قرار میگیرد. در نتیجه، در اقتصاد باید به دنبال امور معنوی مانند نماز، مسائل شرعی کسب و کار و محیط زیست بود تا اقتصادی اسلامی شکل گیرد.
دکتر توکلی، با توجه به رویکرد جهاد اقتصادی، بیان کرد: عنوانهایی مانند تقوی و رزق حلال رویکرد اقتصاد اسلامی را تشکیل میدهند، اگر کسب و کار، موجب تعالی و رشد انسان شود، آن تلاش نیز مورد تأیید اسلام قرار میگیرد.
کارشناس اقتصاد، با اشاره به دورنمای پیشرفت در چارچوب پارادایم جهاد اقتصادی، یادآور گردید: توانمندیهای معنوی، فکری، جسمی-روانی و معیشتی از جمله پیشرفتهای جوامع در جهاد اقتصادی میباشد.
وی، با تأکید بر این که نباید بینش، فدای دانش شود، اضافه نمود: در راستای پیشرفت اقتصادی، نباید از اموری مانند اخلاق و بینش اسلامی غافل بود، چرا که اقتصاد، تنها در کنار اخلاق میتواند منجر به پویایی جامعه اسلامی شود.